24.7.2013

Aineellinen ja aineeton

Ehdotan että kaikissa tekijänoikeuskeskusteluissa otetaan käyttöön varaskortti. Aina kun joku rinnastaa aineettoman ja aineellisen omaisuuden yhdeksi ja samaksi, ts. väittää kopioimisen ja varastamisen olevan yksi ja sama asia, hän on pelannut varaskortin ja kaikki hänen uudet ja vanhat argumenttinsa tulevat välittömästi pätemättömäksi. (Huomatkaa ettei varaskortin pelaaminen edellytä rinnastuksen tekemistä yhdessä ja samassa viestissä.)

Hommafoorumilla keskustellaan tekijänoikeuksista ja Arto Luukkainen pelaa varaskortin:

Vapaa umpihanki: Toimivan bisnesmallin keksiminen on kuitenkin hyödykkeen tuottajan, ei kuluttajan, vastuulla. Enhän voi esimerkiksi mennä esittämään sketsiviihdettä jonkin kerrostalon pihalle ja vaatimaan pääsymaksua asukkailta, jotka tuijottavat hämmästyneinä ikkunoistaan.

Arto Luukkainen: Samalla logiikalla kaupoista varastaminen pitäisi sallia, koska bisnesmallihan on väärä. Ei voi olla muiden ihmisten vastuulla se, että liikemalli ei kestä tavaran kantamista kaupasta ilmaiseksi ulos. Tämä logiikka ei liity lainkaan siihen, onko myytävä tavara atomeita vai tietoa. Tai ottakaamme esimerkki kirjakaupasta, Yksi ostaa kirjan, skannaa sen ja jakaa netissä. Kuka tekisi enää kirjoja, jos tämä tapa leviäisi?

Elikkä joka ikinen kotipuutarhuri varastaa kauppiailta, sillä he luovat kopiota elintarvikkeista ja nämä kotona kasvatetut elintarvikkeet ovat kaupan myynnistä pois. Lakiteknisesti näin ei tietenkään ole, mutta moraalisesti kyse on samasta asiasta, eikö vain? Miksei MTK kampanjoi tätä vääryyttä vastaan?
Sitä paitsi aina kun puhutaan kopioidun hyödykkeen rahallisesta arvosta, niin mietin miten kummassa tämä hyödykeen arvo oikein lasketaan? Arpakuutiolla? Satunnaislukugeneraattorilla? Mikään pankki ei kelpuuta lainan vakuudeksi muistitikkua joka sisältää kymmenentuhannen euron arvosta musiikkia, vaikka musiikkiteollisuus kuinka väittäisi asian olevan näin.

Tämä on tietenkin omaa mutuani. Joku rohkea voisi testata asiaa ja kertoa millainen pankin reaktio tarjottuun ”vakuuteen” oli. :)

3 kommenttia:

 1. Tuo muistitikkuvertaus oli aika hyvä. Olen todennut ennenkin (taisi olla vielä siinä sinun vanhassa blogissa) että kun avaa pirate bayn sivut, niin (hetkinen, tarkastan) juu, tällä hetkellä siellä on 45.751.876 käyttäjää. Asian moraaliseen puoleen puuttumatta voi todeta, että kyseessä ei enää ole asia, joka on oikein tai väärin. Se yksinkertaisesti vaan on.

  VastaaPoista
 2. Eikä TPB ole edes ainoa torrent-sivusto. Totesin vanhassa blogissani myös lain saavan oikeutuksensa, kun jokainen noudattaa sitä. Tekijänoikeuslait ovat niin sekavia ja jopa osin sisäisesti ristiriitaisia, että niitä on mahdollista rikkoa jopa tietämättään. Ainoa syy miksi kansa ei ole vielä noussut barrikadeille on siinä, että kiinnijääminen on niin epätodennäköistä.

  Offtopic: Kommenteissa on vieläkin jotain ongelmaa, kun ilmoitukset eivät tule suoraan sähköpostiini. Aikavyöhykkeen sain sentään muutettua, se huiteli alussa jossain keskisen tyynenmeren tienoilla.

  VastaaPoista
 3. Vika löytyi: oli lipsahtanut yksi ylimääräinen kirjain sähköpostiosoitteeseen.

  VastaaPoista

Kommentit julkaistaan, edellyttäen että ne ovat asiallisia. Jos kommenttisi ainoa tarkoitus on oikeinkrijoituksesta, Isoista Alkukirjaimista, yhdys sanoista tai pilkkuvirheistä, nissuttaminen, jätä kommenttisi suosiolla lähettämättä. Oikeinkirjoitus on minulle tavoite, mutta en pyri siihen hampaat irvessä.